7 saker att tänka på innan du köper en stationär gamingdator 2022

Stationär gamingdator

Om du funderar på att köpa en stationär gamingdator år 2022 finns det några saker som du måste tänka på först. I den här artikeln kommer vi att beskriva sju viktiga faktorer som du bör ta hänsyn till när du gör ditt köp. Vi kommer också att ge dig en lista över de bästa stationära gamingdatorerna som finns på marknaden just nu, samt svara på några vanliga frågor om stationära gamingdatorer.

  1. Vilka spel vill du kunna spela? Alla spel är olika och kräver olika mycket utav en gamingdator.
  2. Hur mycket får en ny stationär gamingdator kosta? Man kan komma långt med en snäv budget, men vill man kunna spela ”allt” drar slutsumman ofta snabbt iväg.
  3. Vilket märke på stationär gamingdator är bäst? Idag har nästan alla tillverkare en egen serie med gamingdatorer, men det har också blivit allt vanligare att webbutikerna lanserar egna specialbyggda modeller.
  4. Hur stor eller liten behöver gamingdatorn vara? Storleken har betydelse och avgör vad som får plats. Likväl hur bra kylningen kommer att fungera.
  5. Vilket grafikkort är bäst? Det senaste behöver inte alltid vara bäst.
  6. Vilken processor är bäst för spel? I takt med att processorerna blir bättre har detta blivit mer av en personlig preferens, men det finns för- och nackdelar med respektive tillverkare.
  7. Hur mycket minne behöver man ha? Så mycket som möjligt – eller?

Vilka spel vill du kunna spela på din stationära gamingdator?

Detta är en viktig fråga att ta ställning till eftersom olika spel kräver olika saker av en gamingdator. Om du till exempel vill spela de senaste titlarna behöver du en stationär gamingdator med rejäl kraft. Om du däremot bara vill spela mer vardagliga spel kan du klara dig med en mindre kraftfull gamingdator.

Speltitlar som ”Microsoft Flight Simulator”, ”Red Dead Redemption 2” eller ”Battlefield 2042” kräver en stationär dator med mycket kraft. Vill du dessutom kunna köra din stationära gamingdator med 4k-upplösning i spelen, så behöver du satsa på det senaste av grafikkort, processor, minne osv.

Spelar du mest ”Minecraft” eller ”CS:GO” och höga FPS (Frames Per Second) inte är ett krav, så klarar du dig med en enklare typ av gamingdator.

”Fortnite” hamnar någonstans mittemellan värstingspelen och de lite enklare. Här bör du klara dig ganska bra med en lagom kraftig gamingdator. Att kika på förra årets modeller kan vara ett tips här.

Hur mycket bör en ny stationär speldator kosta?

Det hänger så klart ihop med punkten ovan, men också vad du är beredd att betala för att kunna spela de spel du vill.

Undvik de absolut billigaste stationära gamingdatorerna

En sak ska man dock ha klart för sig och det är att det som inte går att sälja i teknikbranschen (med små marginaler) – det rea’s ut. Black Friday och Cyber Monday är en sak. Där kan man göra riktiga kap, för då handlar det om volymer. Men gå inte på de dagliga erbjudanden som butikerna har. Hur billigt det än är, så betalar du garanterat ett överpris.

Köp inte det dyraste och tro att det är bäst

Och för det andra; ny teknik är överprisad. Är du beredd att betala flera tiotusentals kronor för den senaste och vassaste stationära gamingdatorn du kan hitta, så ska du så klart göra det. Men var beredd på att en stationär gamingdator som idag kostar 50 000kr kommer att kosta 30 000kr så snart ett nytt grafikkort släpps. Och nya grafikkort släpps på löpande band.

Leta efter mest stationär gamingdator för pengarna

Vill du ha det bästa möjliga för minsta möjliga pengar, så gäller det att hitta de där guldkornen som finns lite varstans. De där stationära gamingdatorerna som har en bra specifikation, men som butiken inte har så mycket marginal på. De marknadsförs heller inte så hårt av butikerna och kan därför vara lite luriga att hitta.

Så; vad har vi lärt oss så här långt? Först och främst; bestäm dig för om du vill kunna spela alla spel, eller bara vissa. För det andra; sätt din budget innan du börjar leta gamingdator.

Om du känner dig osäker så fortsätt med tipsen nedan, eller läs min guide till hur en dator fungerar och kom sedan tillbaka hit!

Vilket märke på stationär gamingdator är bäst?

Det finns stationära gamingdatorer från alla olika märken på den internationella marknaden. Några av de mer kända är Alienware, MSI och Asus. Alla dessa märken har sina egna fördelar och nackdelar.

Alienware

Alienware är en av de mest kända märkena på stationära speldatorer. De är kända för att göra högkvalitativa och kraftfulla stationära speldatorer. De är dock också ett av de dyrare märkena. Alienware brukar vara lite knepigt att få tag på om man inte beställer direkt från tillverkarens (Dell) hemsida. Jag har aldrig testat en stationär gamingdator av märket Alienware, så jag kan inte uttala mig om det är värt de där extra pengarna, eller om man mest betalar för märket. En Gucci-väska är ju ofta lika mycket väska som en från Biltema, om du förstår hur jag menar.

MSI

MSI är ett välkänt varumärke, framförallt när det kommer till grafikkort, men de tillverkar också högkvalitativa stationära speldatorer. De är ofta aningen billigare än de mer kända märkena, men de har inte samma supportnivå. När jag har byggt egna stationära gamingdatorer har jag ofta använt delar från MSI, då jag tycker att de generellt har hållit bra kvalitet, så jag skulle mycket väl kunna tänka mig att köpa en stationär gamingdator från MSI.

Asus

Asus är ett märke som för oss nordbor kanske mest är känt för sina mobiltelefoner och hemroutrar, men de tillverkar stationära speldatorer av hög kvalitet. De är inte längre billigast, snarare tvärtom, då deras serie Asus ROG (Republic Of Gamers) har slagit igenom stort på svenska marknaden. Köper du en stationär gamingdator av märket Asus ROG i serien Strix, så får du garanterat en gamingdator med hög prestanda. Och så får du en massa ledbelysning på köpet (om man nu gillar det).

HP

HP är faktiskt något underskattade när det kommer till gamingdatorer, tycker jag. Letar du stationär gamingdator i det billigare segmentet så går det faktiskt att göra lite av ett kap här. Min erfarenhet är dock att man får vara beredd på att den kommer förinstallerad med en massa provversioner av extra programvara som man sedan får avinstallera. Det kanske inte är så längre, hurra i så fall, men många timmar har jag lagt på att hjälpa andra där deras HP-dator har blivit seg som soppa av alla program.

Dell

Dell går bort för mig, då det är Dell som tillverkar Alienware. Vill man ha en gamingdator från Dell, så ska man ha en med Alienware-logo.

Acer

Acer är ett populärt märke på både stationära och bärbara gamingdatorer eftersom de lagt sitt fokus som företag på att tillverka datorer med så låga omkostnader som möjligt. Det i sin tur gör att de får en annan marginal och blir väldigt konkurrenskraftiga prismässigt. Med andra ord kan de hålla lägre priser än många andra och gör sig istället beroende av att sälja stora volymer. Lite datorvärldens Biltema – det behöver inte vara dåliga grejor, kanske ibland till och med tvärtom, men det går inte att jämföra med märken som fokuserar på kvalitet snarare än låga priser.

Lenovo

Lenovo köpte in bit in på 2000-talet IBM och är sedan dess världens största PC-tillverkare. Min egen erfarenhet av Lenovo är att när det kommer till gamingdatorer är deras Legion-serie väldigt prisvärd och håller generellt hög kvalitet. Ofta lite tystare luftkylning än konkurrenterna och bra och stabila komponenter under skalet. Datorerna kommer heller inte förinstallerade med prova-på-program, utan är hyfsat okej redan från första starten. Min favorit på stationär gamingdator.

Butiksbyggda stationära gamingdatorer

En relativt ny trend är att webbutiker har börjat bygga stationära gamingdatorer av delar som de redan har i sitt sortiment. Webhallen har sina ”Webhallen config”, Inet har sina serier ”Inet GAMER” och ”Inet KONCEPT” och Komplett har sina ”Komplett-PC” i olika konfigurationer. Till skillnad från märkesdatorerna, så har dessa ”byggda” gamingdatorer det bästa från flera världar. Kanske ett moderkort från MSI, ett grafikkort från ASUS osv. Du har också ofta möjligheten själv att justera konfigurationen med att nedgradera eller uppgradera vissa delar och du ser det totala priset direkt på skärmen. Bra lösning! Sharkgaming är en webbutik som valt att fokusera fullt ut på denna typ av butiksbyggda stationära gamingdatorer.

Hur stor bör en bra stationär gamingdator vara?

Ett kort svar på den frågan är; -Hur mycket får du plats med på skrivbordet eller golvet? En större dator, och då menar jag hur stort chassit är, har flera fördelar. Det kommer att underlätta om du senare väljer att byta ut till exempel grafikkortet. Det blir enklare att komma åt och att dra kablaget snyggt, samtidigt som du inte behöver fundera på om grafikkortets längd kommer att få plats.

Ju större stationär gamingdator desto bättre

Ytterligare en fördel med en större stationär gamingdator är att luftflödet kommer i de allra flesta fall att fungera mycket bättre och därmed ge en större omsättningsvolym på luften som ska kyla komponenterna. Och ja, även om du planerar för vattenkylning, så behöver övriga delar i din gamingdator ett luftflöde. AIO-kylarna brukar ofta också placeras inuti datorlådan och använda luften i datorn för att dra den igenom kylaren.

Ett vanligt mid-Tower räcker gott storleksmässigt för en allround stationär gamingdator, men ett större är aldrig fel.

Vilket är det bästa grafikkortet för en stationär gamingdator?

Det absolut bästa grafikkortet på marknaden just nu är nVIDIA GeForce RTX 3090, som du kan hitta i stationära gamingdatorer från alla stora märken. Det är dock också det dyraste med råge. Om du vill ha en stationär gamingdator med RTX 3090 just nu kan du räkna med att betala minst 40 000 kronor, där enbart grafikkortet står för nästan halva kostnaden.

En mer prisvärd lösning som fortfarande erbjuder väldigt mycket spelprestanda är RTX 3070. Det är inte lika snabbt som RTX 3090, men det klarar alla aktuella spel vid maxinställningar och 1440p-upplösning utan några som helst problem. RTX 3070 finns i stationära gamingdatorer från cirka 15 000 kronor.

När den här artikeln skrevs var RTX 3090 det senaste grafikkortet i nVidias RTX-serie. Nästa kort är RTX 4090, som släpps i höst och ska enligt specifikationen vara extremt vasst med upp till två gånger prestandan i jämförelse med RTX 3090. I skrivande stund finns ingen prislapp på RTX 4090, men jag har spått att kortet ensamt hamnar någonstans 15 000-20 000kr.

Så vad är det bästa grafikkortet för en stationär speldator?

Det beror på hur mycket pengar du är villig att spendera, men just nu är RTX 3090 det bästa valet om du vill ha den absolut bästa spelprestandan i din gamingdator. Så länge du inte planerar att spela på 2 st 4k-skärmar, så vågar jag påstå att RTX 3070 (kanske till och med RTX 3060 i 1080p) kan vara ett billigare alternativ i väntan på RTX 4090.

En annan spännande snackis är att AMD tagit fram en ny arkitektur för att AMD’s processorer ska fungera väldigt mycket bättre tillsammans med Radeon-grafikkort. AMD utvecklar som du kanske vet Radeon-grafikkorten och det ska ge fördelar med att välja deras grafikkort istället för nVidia. De kallar det AMD Smart Access Memory och ska ge gamingdatorn fördelen av att kunna använda grafikkortets minne bättre, alltså med större bandbredd. Upp till 15% i ökad prestanda, hävdar AMD. Min favoritkombo är dock fortfarande AMD Ryzen som processor och nVidias grafikkort tills jag blir bevisad motsatsen.

Vilken processor är bäst för spel?

Ställer man denna frågan i gamingvärlden eller till datorbyggare så kan jag lova att man får två olika svar. Hälften kommer anse att AMD är det absolut bästa och hälften kommer svara att inget slår Intel. Och båda har rätt. Det beror på vad du värdesätter mest i en stationär gamingdator.

Min högst personliga åsikt är att AMD länge har varit högst upp på tronen. Det har dock ändrats på sistone. De flesta jämförande tester (där enbart processorn testas) utser Intel till segrare. Men vad är det då som sticker ut med Intel? Jo, extremt sammanfattat kan man säga att Intels processor är grymma på att hantera flera trådar (multi-threading) samtidigt. AMDs fördel är att de är bättre på att hantera grafiska beräkningar (högre FPS). Så kort och gott skulle jag vilja påstå att det är hugget som stucket. Intel och AMD är så pass bra oavsett, så det spelar inte så jättestor roll i en stationär gamingdator vilket du väljer.

Det är skillnad när det kommer till bärbara gamingdatorer

I en bärbar gamingdator behöver man däremot ta hänsyn till hur mycket ström processorn behöver och där har AMD en fördel. Ju mer ström processorn förbrukar, ju kortare batteritid men även högre värmeutveckling. I en bärbar gamingdator vill man undvika bägge dessa faktorer. Men nu håller vi oss till stationära gamingdatorer.

Bäst förhållande mellan pris och prestanda för gaming

Så; om du vill ha det bästa förhållandet mellan pris och prestanda är en AMD Ryzen-processor i 5000-serien det bättre valet. Vill du betala lite extra för allround-prestanda är idag Intel det bättre valet. Det handlar egentligen om personliga preferenser och vilken processor som är bäst i en gamingdator kan argumenteras i evigheter.

Hur mycket minne behöver man i en gamingdator?

Hur mycket minne du behöver i en stationär gamingdator beror på vilka spel du vill spela och hur länge du vill att din stationära speldator ska hålla. Jag skulle säga att som ett minimum krävs 16 GB RAM-minne för alla aktuella spel. Om du däremot satsar på en Twitch- eller Youtube-karriär och vill kunna streama och eller chatta samtidigt som du spelar, så är 32 GB RAM-minne minimum.

Det fina med stationära gamingdatorer

Det fina med stationära gamingdatorer är att de är mycket lätta att uppgradera. Om du börjar med 16 GB RAM-minne och sedan upptäcker att du behöver mer är det lätt att lägga till ytterligare 16 GB eller till och med 32 GB senare. Se bara till att ditt moderkort kan hantera det extra minnet och att det finns lediga minnesplatser!

Frågor och svar

Innehållsförteckning

Relaterade inlägg

Hur gör man bra SEO?
Wordpress

Hur gör man bra SEO?

Slösar du mycket tid på att fundera över sökmotoroptimering? Och hur gör man bra SEO egentligen? Trots att du följt alla guider på nätet, så

Läs mer »

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *