Hur gör man en hemsida med WordPress: Så här!

Hur gör man en hemsida?

I den här guiden kommer vi att gå igenom alla steg i hur man gör en hemsida för att skapa en webbplats från grunden. Vi kommer att använda WordPress som vårt innehållshanteringssystem (CMS), eftersom det är ett av de mest populära alternativen och relativt lätt att använda. Om du aldrig har skapat en hemsida tidigare behöver du inte oroa dig – vi går igenom alla steg tillsammans.

Vilken typ av hosting ska man ha?

Du har säkert redan stenkoll på din idé och vad din hemsida ska handla om. Kanske är det en personlig blogg, eller ett företags hemsida. Det spelar ingen roll vad du vill göra – samma förfarande gäller för att komma igång.

Först och främst behöver vi bestämma oss för var du vill placera din hemsida fysiskt. Det finns några alternativ och här nedan listar jag de vanligaste:

  • Webbhotell
  • VPS/Virtuell server
  • Dedikerad server

Det finns även flera så kallade blogghotell som är gratis, som t ex wordpress.com. Att placera sin hemsida på en sådan lösning tycker jag man ska undvika in i det sista. Satsa då hellre på det billigaste webbhotellet.

Webbhotell

Ett webbhotell kan liknas vid att bo på ett hotell med tusentals gäster. Kostnaden är relativt låg och du delar varmvatten och står i frukostkö tillsammans med alla andra gäster. Råkar det då bo några storslösare på samma hotell, så tar snabbt varmvattnet slut. Samma gäller med serverns resurser till din hemsida. Om du ”råkar” hamna på en server med några dåligt programmerade hemsidor, eller några som har många dagliga besökare, så riskerar din hemsida drabbas och upplevas seg.

Sedan finns det givetvis molnlösningar som fungerar på ett litet annorlunda och okänsligare sätt, men fortfarande kallas webbhotell. Det finns också webbhotell som delar upp sina hyresgäster bra och använder så kallade lastbalanserare.

Så ett webbhotell behöver inte vara dåligt. Men det är lite känsligare vilken leverantör av webbhotell du väljer.

VPS/Virtuell server

En VPS (Virtual Private Server) fungerar ungefär som ovan, men med väldigt många färre gäster på samma server. En VPS eller molnhosting är ett måste om din hemsida börjar växa med många samtidiga besökare.

Precis som det låter, så får du tillgång till en virtuell server. Alltså en helt egen och isolerad server. Att den är virtuell innebär att trots att den agerar som en egen server, så delar den serverhårdvara (minne, processor, hårddiskar osv.) med de andra gästerna.

Det spelar ingen roll hur dåligt de andra gästerna uppför sig. Din hemsida kommer att påverkas först om själva huvudservern skulle krascha. Likaså om du gör något galet, så kommer inte de andra gästerna att påverkas.

En VPS är ett bra val till en billig peng om du planerar driva webbutik, driva portal med onlinekurser eller medlemskapssidor och är beredd att sköta konfigurering, installation och uppdatering av servermjukvara själv.

Dedikerad server

Med en dedikerad server får du precis det. En alldeles egen fysisk server där enbart din hemsida är gäst. All tillgänglig kapacitet är bara din och kan inte nyttjas av någon annan.

Planerar du att koppla externa tjänster, som t ex logiken eller data till en app kopplat till din hemsida, så kan detta vara en lösning för dig. Alternativt om du har en gigantisk hemsida med forum, medlemskapssidor, webbutik eller låter servern utföra beräkningar åt besökaren. Då är det fördel dedikerad server. Eller om du planerar göra flera tunga hemsidor och vill ha dem på samma server.

Men smakar det, så kostar det. En dedikerad server brukar finnas i olika kapacitet och storlekar. Precis som med en VPS behöver du kunna hantera servern själv.

Geografisk placering av din hemsida

Okej. Nu har du stenkoll på de vanligaste alternativen av hosting-lösningar för din hemsida du ska göra. Innan du beställer vald lösning, behöver du fundera på en sak till;

Var (geografiskt) kommer dina besökare till hemsidan att surfa ifrån?

Skriver du som jag, på svenska, så sitter troligtvis merparten av dina potentiella besökare i Sverige. Även om det finns många utlandssvenskar. Men om du ska göra en hemsida till din byggfirma, så kommer de troligtvis inte att anlita Kalles Bygg AB i Svedala när de bor i Portugal i alla fall. Så i detta läget ska du kontrollera att lösningen du valt, finns geografiskt placerad i Sverige, eller i alla fall inom Norden.

Sitter du som utlandssvensk och din besökarbas är just utlandssvenskar i Portugal, så ska du så klart välja en lösning i Portugal eller västra Spanien.

Är du osäker, eller planerar ha besökare från hela världen, så välj om möjligt en leverantör som använder Googles Cloud-platform. Då är en placering i Amsterdam eller London ett hett tips. Där finns nämligen 17 respektive 18 av Internets rot-DNS-servrar (det finns några i Stockholm också) och de ligger relativt i mitten av det geografiska Internet.

Webbadressen till din hemsida

Nu när du valt var hemsidan du ska göra också ska vara placerad, så behöver du skaffa en adress till din hemsida – ett så kallat domännamn (t ex kallekulasbygg.se). Detta behöver du göra innan du startar installationen av WordPress.

I de flesta fall erbjuder din hosting även domännamn och du skaffar det enklast där. Om du väljer att använda en annan leverantör, så behöver du peka ditt domännamn mot hostingleverantörens namnservrar manuellt.

Vilket webbhotell ska man välja?

Simply

Billigt webbhotell som även hanterar ditt domännamn. Endast Apache. Bra alternativ om du vill börja mjukt eller bara testa lite.

Loopia

Lite dyrare, men bästa supporten i klassen. Hanterar även ditt domännamn. Både Apache och Nginx. För dig som kräver att kunna få hjälp när du behöver.

Kinsta

Högkvalitets webbhotell. Absolut snabbast. Använder Google Cloud Platform. Dyrt, men grym upptid. Domännamn får du skaffa själv och peka mot Kinsta. Kinsta har specialiserat sig på höghastighetsorienterad hosting av WordPress.

Så här gör du en hemsida med WordPress

Nu har du skaffat ett webbhotell och ett domännamn och ska installera WordPress. Om du har valt VPS eller egen server i någon form, så antar jag att du redan är hardcore hemsidebyggare och redan vet hur du installerar en webbserver från scratch.

Simply

Om du inte redan skaffat webbhotell hos Simply, så börjar du med det.

Loopia

Om du inte redan skaffat webbhotell hos Loopia, så börjar du med det.

  • Logga in i Loopia Kundzon
Hur gör man en hemsida Loopia 1
  • Längst upp i Kundzonen klickar du på ”Starta en hemsida, blogg eller webbutik”
Hur gör man en hemsida Loopia 2
  • Välj att ”Starta en hemsida eller blogg (WordPress). Bry dig inte om alternativet ”Starta webbutik” nedan. Vill du ha webbutik kan du lägga till det senare och få en renare installation.
Hur gör man en hemsida Loopia 3
  • I nästa ruta så fyller du i grundinformationen för installationen. Vad din hemsida ska heta (du kan ändra detta senare), ett användarnamn för att kunna komma åt WordPress adminsektion (du väljer helt fritt), lösenord och en e-postadress till administratören för hemsidan.
  • Efter det så väljer du vilket domännamn du vill installera WordPress på. Om du redan har installerat WordPress en gång på detta domännamn hos Loopia, så kommer allt tidigare innehåll att raderas.
  • Under ”Avancerat” behöver du normalt inte göra några ändringar.
  • Klicka på ”Installera”.

Nu kan det ta någon minut innan installationen är klar. Det kan också ta upp till ca en timme innan andra servrar och internetleverantörer förstår att ditt domännamn nu pekar på din hemsida. Så om det inte går att surfa till din nya hemsida direkt – ha is i magen och vänta en stund.

Kinsta

Så, du är sugen på att göra en hemsida och placera den hos Kinsta? Om du vill ha det absolut bästa med absolut minsta egna insats, så tycker jag du tänker helt rätt.

För att komma igång med hemsida hos Kinsta behöver du två saker:

Starta en plan hos Kinsta

Ett domännamn registrerat via någon registrar, t ex Loopia

När du har startat en plan hos Kinsta och registrerat ett domännamn hos en registrar, t ex Loopia, så är det dags att sätta igång med din hemsida. Det gör du genom att följa denna guiden (extern länk).

Nu har du gjort din första hemsida!

Om du har följt denna guide i hur man gör en hemsida, så har du nu en fullt fungerande hemsida med WordPress. Nästa steg är att anpassa utseendet med teman, fylla den med inlägg, sidor, bilder och den information du vill nå ut med.

Jag har gjort ett 50-tal hemsidor med WordPress och jag kan varmt rekommendera hemsidebyggaren Elementor, som är ett plugin till WordPress. Även om du känner dig bekväm med viss html och css-kodning, så kommer pluginet att spara dig enormt mycket tid!

En annan gratis tillgång till bilder och foton är Pixabay. Alla bilder är tillåtna att använda på din egen hemsida under Pixabays egna licensiering. Även kommersiella hemsidor.

Sist, men absolut inte minst, använder jag själv Canva, som är ett fantastiskt verktyg för att hålla reda på din hemsidas varumärke och grafiska profil.

Innehållsförteckning

Relaterade inlägg

Hur gör man bra SEO?
Wordpress

Hur gör man bra SEO?

Slösar du mycket tid på att fundera över sökmotoroptimering? Och hur gör man bra SEO egentligen? Trots att du följt alla guider på nätet, så

Läs mer »
Vad är WordPress?
Wordpress

Vad är WordPress?

Vad är WordPress? WordPress är en av de mest populära webbplatsbyggarna i världen. Det används av miljontals människor, allt från enkla bloggar till fullfjädrade e-handelsbutiker.

Läs mer »

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *