Vad är WordPress?

Vad är WordPress?

Vad är WordPress? WordPress är en av de mest populära webbplatsbyggarna i världen. Det används av miljontals människor, allt från enkla bloggar till fullfjädrade e-handelsbutiker. WordPress har funnits på marknaden i över ett decennium och driver för närvarande mer än 40% av alla webbplatser. Det är en imponerande siffra! Och vad som är ännu mer imponerande är att WordPress inte kräver några kunskaper i programmering – du kan lägga till funktioner och funktionalitet med hjälp av plugins.

WordPress är ett CMS

För att gå in på teknikaliteter så är WordPress ett så kallat CMS. CMS står för Content Management System. Kort och gott; ett system för innehållshantering. Det innebär att WordPress är en plattform där du kan bygga en webbplats utan att behöva koda allt från grunden. Fördelen med att använda WordPress är att du enkelt kan lägga till funktioner och funktionalitet på din webbplats utan att behöva koda en endaste rad själv.

Oändliga möjligheter med WordPress

Om du funderar på att skapa en webbplats, oavsett om det är en enkel blogg eller en mer komplex hemsida med e-handelsbutik, medlemsadministration, webkurser eller liknande, är WordPress ett utmärkt alternativ. Det är lätt att använda, har massor av funktioner och plugins, samt stöds av en stor grupp utvecklare.

Vad kan man göra med WordPress?

Möjligheterna är oändliga med WordPress. Du kan skapa vilken typ av webbplats som helst. Här är några exempel:

Oavsett vilken typ av webbplats du är ute efter, så lovar jag att du kan fixa det med WordPress.

Vad är bra med WordPress?

WordPress är populärt av flera skäl. Här är några av dem:

 • Det är gratis och har öppen källkod. Det innebär att vem som helst kan bidra till utvecklingen av WordPress.
 • Det är lätt att använda. Du behöver inte vara teknisk expert eller programmerare för att skapa en webbplats med WordPress.
 • WordPress är mångsidigt. Som jag nämnde tidigare kan du använda WordPress för att skapa alla typer av webbplatser.
 • WordPress har en stor skara användare och utvecklare. Det betyder att om du behöver hjälp med något, är chansen stor att någon redan har skrivit om det eller skapat ett plugin.

Detta är bara några av anledningarna till att WordPress är så populärt. Om du funderar på att skapa en webbplats, uppmanar jag dig att prova WordPress. Du blir säkert förvånad över hur lätt det är att använda och hur kraftfullt det kan vara. Det blev i alla fall jag första gången och blir fortfarande.

Finns det några nackdelar med att använda WordPress?

Precis som med allt annat finns det det finns också nackdelar med att använda WordPress. Här är några av dem:

 • WordPress kan vara sårbart för säkerhetshot. Eftersom WordPress är så populärt är det ett vanligt mål för hackare. Det finns dock många enkla sätt att säkra din webbplats och minimera risken för att bli hackad.
 • Även om det är gratis från början, så kan det bli dyrt. Om du vill skapa en mer komplex webbplats med anpassade funktioner behöver du med stor sannolikhet investera i några betalda plugins eller teman.

Om du letar efter en lättanvänd, kraftfull och mångsidig plattform för att skapa din webbplats är WordPress ett utmärkt alternativ.

Vilka hemsidor använder WordPress?

Några av de mest populära webbplatserna i världen använder WordPress. Privatpersoner använder WordPress. Stora företag använder sig utav WordPress. Jag använder WordPress på Tekniksaker.se!

Här är några exempel:

The Walt Disney Company

vad är wordpress hemsida 1
The Walt Disney Company använder WordPress för sin hemsida

The Obama Foundation

vad är wordpress hemsida 2
The Obama Foundation har valt WordPress för sin webbplats

Angry Birds

vad är wordpress hemsida 2
Rovio - utvecklarna av tidernas mobilspel Angry Birds - har valt WordPress som plattform

Fler exempel är Vita Husets officiella hemsida, det stora IT-företaget Capgemeni, med flera. Listan kan göras lång. På WordPress.org egen sida finns en lista med fler exempel.

Som du ser är WordPress inte bara till för små personliga bloggar. Det är en plattform som kan användas av vem som helst, från stora företag till enskilda bloggare.

Det är lätt att installera WordPress

Det är enkelt att installera och göra en egen hemsida med WordPress. Hos de flesta bra webbhotellen kan du göra det med bara några få klick, så kallad ”One-click-installer”. WordPress guidar dig genom hela processen och du är igång på nolltid.

För att installera WordPress behöver du:

 • Ett domännamn. Detta är den adress som dina besökare använder för att komma åt din webbplats, till exempel tekniksaker.se.
 • Ett konto hos ett bra webbhotell. Det är här som webbplatsens filer lagras. Tänk på det som din webbplats hus eller lägenhet.
 • Några minuter av din tid!

Om du inte har ett domännamn eller ett webbhotellkonto, oroa dig inte. Många webbhotell erbjuder båda till förmånliga instegspriser.

WordPress är flexibelt

WordPress är en mycket mångsidig plattform. Du kan använda den för att skapa alla typer av webbplatser, från enkla bloggar till komplexa medlemssidor.

Du kan också utöka WordPress med plugins. Plugins är som små program som lägger till extra funktioner och funktionalitet på din webbplats. Det finns plugins för nästan allt du kan tänka dig, från kontaktformulär och integration med sociala medier, till stora medlemshanteringssystem.

Och om du inte kan hitta ett plugin som gör det du behöver, kan du alltid skapa ett eget eller infoga egen kod, så kallade snippets.

Är WordPress gratis?

Ja, WordPress är helt och hållet gratis och öppen källkod. Du kan ladda ner det från wordpress.org och använda det för att skapa vilken webbplats som helst. Men om du vill skapa en mer komplex webbplats, med flera anpassade funktioner, behöver du med stor sannolikhet investera i betalda plugins eller teman.

Vilka alternativ finns det till WordPress?

Några populära alternativ till WordPress är:

 • Joomla!
 • Drupal
 • Squarespace
 • Wix
 • Magento
 • HubSpot
 • Kentico
 • dotCMS
 • Shopify

Det finns många alternativ på marknaden. WordPress, Joomla! och Drupal är de som är gratis. Övriga är antingen gratis från början och börjar sedan kosta efterhand som din webbplats växer, eller så kostar de helt enkelt pengar från start.

Så vad är WordPress egentligen?

Enligt min åsikt är WordPress den bästa plattformen för att skapa en webbplats. Den är lätt att använda, mångsidig och kraftfull. Och den är gratis! Så det finns egentligen ingen anledning att inte ge den ett försök.

Innehållsförteckning

Relaterade inlägg

Hur gör man bra SEO?
Wordpress

Hur gör man bra SEO?

Slösar du mycket tid på att fundera över sökmotoroptimering? Och hur gör man bra SEO egentligen? Trots att du följt alla guider på nätet, så

Läs mer »

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *