Bärbara datorer för spel, eller gaminglaptop som vi väljer att kalla det här, är ett utmärkt sätt att spela på språng, men de kan vara dyra. Det är viktigt att tänka på några saker innan du köper en så att du inte slutar med att spendera mer än du behöver eller köpa något som inte passar dina behov. I den här artikeln kommer jag att gå igenom vad du ska titta på när du överväger en bärbar dator för gaming och hjälpa till att göra beslutet lättare för dig.
När det kommer till vad du behöver för grafikkort, processor osv. så gäller samma för en gaminglaptop som för en stationär gamingdator. Läs gärna de tipsen också.
Men några saker är unikt för just gaminglaptops och det kompakta formatet på speldator:
- Ska din gaminglaptop vara bärbar eller ”släpbar”? En kraftfull gaminglaptop blir gärna mycket tyngre än en vanlig bärbar dator.
- Hur tyst behöver den vara? Vissa gaminglaptops låter väldigt mycket när fläktarna går på högvarv.
- Är det viktigt att det inbyggda skärmen är bra? Och i så fall, behöver den ha 4K-upplösning och vara HDR-kompatibel?
- Behöver du koppla externa enheter till datorn? Många gaminglaptops har gott om anslutningsmöjligheter, men det finns också de som förlitar sig på att du använder en dockningsstation.
- Hur länge ska den hålla? Köpa billigt och byta ofta, eller köpa dyrt och behålla?
Okej. Förutsatt att du redan har koll på vad man behöver tänka på innan man köper en gamingdator, så kommer jag nu att hålla mig till det som är unikt för just en gaminglaptop. Alltså en bärbar gamingdator.
Ska din gaminglaptop vara bärbar eller släpbar?
Med släpbar menar jag en tung bärbar dator som man kanske inte gärna har med sig i väskan hela dagarna. Precis så som en gaminglaptop oftast är. Den blir gärna lite större och inte så slimmad som t.ex. en MacBook. Varför då? Jo, en gaminglaptop har kraftigare komponenter under skalet, oftast en mycket större skärm (i detta fallet då också lock) och kräver bättre kylning.
Det är nödvändigt att en gaminglaptop är lite biffigare. Vill du hålla det lite mer slimmat och inte buffla runt på en släpbar gaminglaptop, så blir utbudet lite magrare. Det kan också vara en idé att endast titta på de gaminglaptops som har lite mindre skärmstorlek om du vill hålla nere vikten.
Hur tyst måste den vara?
Detta är viktigt av två skäl. Ett: Om du spelar offentligt vill du inte vara den som låter som ett jetplan. Ingen vill höra kylfläktarna från en gaminglaptop medan de försöker koncentrera sig på sitt arbete eller spelande. Två: Om du sitter hemma vill du inte behöva störa resten av familjen med vinande fläktljud genom att bara dra igång en film.
Den goda nyheten är att gaminglaptops har blivit mycket tystare under åren. Fläktarna, luftflödeskanaler och kylning med heat-pipes är effektivare och det finns till och med bärbara gamingdatorer med vattenkylning nu. Så om du letar efter en gaminglaptop, håll lite extra koll på vad de olika modellerna kan erbjuda.
Tänker du som jag; att du egentligen använder din gaminglaptop som en stationär gamingdator, men vill kunna flytta den någon gång vid behov, så spelar det inte så stor roll. Fläktarna kommer inte att gå på max effekt hela tiden, utan främst vid lite större belastning.
Hur bra behöver den inbyggda skärmen vara?
Detta är förmodligen den vanligaste frågan jag får när det gäller gaminglaptops. Mitt korta svar är: så bra som möjligt, men det beror på hur du ska använda den. Om du bara ska använda den hemma kan du lika gärna ansluta den till en bra extern bildskärm. Om du letar efter en gaminglaptop som du kan ta med dig till LAN-partyn eller andra evenemang kanske du inte bryr dig så mycket om den inbyggda skärmen.
Anledningen till att jag säger ”så bra som möjligt” är att en gaminglaptop är ett dyrt inköp. Och när du spenderar så mycket pengar vill du få bästa möjliga teknik. Det innebär en gaminglaptop med en bra inbyggd skärm. En skärm som är stor, har bra upplösning, bra uppdateringsfrekvens, HDR-kompatibel och är färgriktig.
När jag själv skaffade min senaste gaminglaptop, så lade jag mest vikt vid att jag ville ha en dator med 16:10-format på skärmen. Datorn blir större, ja, men jag ville ha plats för riktiga piltangenter och en större pekplatta. Så det kan vara en aspekt att ta hänsyn till när du väljer gaminglaptop. Eftersom det är en bärbar dator och skärmen sitter i ”locket”, så påverkar det den totala storleken (och vad som får plats) på datorn.
Vad behöver du för anslutningsmöjligheter?
Med anslutningsmöjligheter på en gaminglaptop menar jag möjlighet till att ansluta extern utrustning. Som pekdon (mus), tangentbord, extern skärm, usb-kontakter m.m. Jag antar att du vill kunna ansluta en extern mus och ett externt tangentbord till din gaminglaptop. Då behöver du minst två USB-kontakter. Och om du har ett gamingtangentbord eller en gamingmus så kommer många av dem idag med USB-C. Så minst en USB-C tycker jag är minimum på en gaminglaptop idag. Gärna med Power Deliviery (PD) så att du kan ladda mobiltelefonen snabbt genom datorn.
Om du kommer att ha din gaminglaptop ståendes på skrivbordet större delen av tiden, så är ett tips att kolla efter anslutningarnas placering. Att alla sitter på samma sida eller i bakkant gör att kablaget ligger bra mycket smidigare och snyggare på skrivbordet.
Använder du, eller vill använda, en dockningsstation (en liten box som du kopplar all kringutrustning till så att du bara behöver dra ur en sladd när du tar loss din dator) så kontrollera att gaminglaptopen har stöd för thunderbolt.
Hur länge vill du att din gaminglaptop ska hålla?
Det beror så klart på hur du behandlar din gaminglaptop, hur väl du tar hand om den och vilken typ av bärbar dator du köper.
Generellt sett tror jag dock att de flesta människor skulle vara nöjda med en gaminglaptop som håller i tre till fem år. Efter det börjar hårdvaran bli lite gammal och du kan börja få problem med batteriet.
Om du köper en gaminglaptop som ligger i den övre delen av prisspannet kan du förstås förvänta dig att den håller lite längre. Och om du tar väl hand om framförallt kylningen och håller den fri från damm, så kommer den att hålla ännu längre.
Men räkna med att utvecklingen av nya grafikkort och processorer går rask framåt. Efterhand följer spelen med och din gaminglaptop kommer så småningom att bli utdaterad och behöva bytas. Det är bara så det är. Det går så klart att byta ut delar i en gaminglaptop också, men om du vill ha möjlighet att uppgradera istället för att byta ut hela datorn, så bör du satsa på en stationär gamingdator.